Horní menu

Fulltextové vyhledávání

Kalendář akcí ve Velehradě a okolí

P Ú S Č P S N
26 27 28
Oznámení o přerušení dodávky elektrické energie
29 1
Cisterciácká krajina – Evropské kulturní dědictví – konference
2
Dětský karneval Salaš
Cisterciácká krajina – Evropské kulturní dědictví – konference
Workshop
3
Beseda - sestry sv. Cyrila a Metoděje a Stojanov
4 5
Knihy k rozebrání
6
Knihy k rozebrání
7
Knihy k rozebrání
8
Knihy k rozebrání
9
Knihy k rozebrání
10
Knihy k rozebrání
11
Knihy k rozebrání
12 13 14 15 16
Tvoření jarních věnců 2024
HUDIFEST
17
18
Upozornění - zubní ordinace
19
Upozornění - zubní ordinace
20
Upozornění - zubní ordinace
21
Upozornění - zubní ordinace
22
Upozornění - zubní ordinace
23
Vítání jara na Archesokanzenmu Modrá a Otužilecká rozplavba
Ukliďmě Česko - Velehrad 2024
24
25 26 27 28 29 30 31
Drobečková navigace

Úvod > Život v obci > Kulturní kalendář, události a akce > Aktuality > Ochrana rostlin pro měsíc květen

Ochrana rostlin pro měsíc květen



Datum konání:
3.5.2017

Květen

 

 Pokračujeme především v ochraně jádrovin proti strupovitosti a současně i proti padlí jabloně. Doposud se používaly v období maximálního výletu askospor (před květem, těsně po odkvětu a potom za 14 dnů) k ošetření strobiluriny (Discus nebo Zato 50 WG) v kombinaci s kontaktními přípravky, např. s Dithanem DG Neotec či s Merpanem 80 WG. Nyní se však spíše doporučuje použít náhradou za strobilurin kombinaci systémových triazolových přípravků (např. Talent, Topas 100 EC) s kontaktními přípravky (nejčastěji s přípravkem Dithane DG Neotec, dále ev. s, Merpan 80 WG nebo Thiram Granuflo) a strobiluriny si ponechat v rezervě pro pozdější ošetření jádrovin. V době maximálního rozkvětu jabloní je vhodné v této sérii postřiků z kontaktních přípravků použít v TM směsi Merpan 80 WG. Zabráníme tím vzniku kališní hniloby jablek. V dalším období, kdy už maximální výlet askospor (pohlavních výtrusů houby způsobující strupovitost) pominul, pak stačí používat preventivně samotné kontaktní přípravky, jako jsou např. Dithane DG Neotec, Merpan 80 WG, nebo Thiram Granuflo, a to pravidelně, maximálně ve čtrnáctidenních intervalech. Jen při deštivém a teplém počasí či při silném infekčním tlaku houbových chorob se musíme přechodně vrátit k původní kombinaci výše uvedených systémových přípravků s kontaktními anebo použít nověji registrovaný přípravek Tercel, který přebaluje do malobalení AgroBio Opava s účinnou kombinací kontaktního dithianonu (což je účinná látka Delanu) se systémovou. Léčebně působící látkou – pyraclostrobin.

  • V sadech, kde u jabloní bývají na plodech projevy poškození pilatkoujablečnou je vhodné provést těsně po odkvětu ošetření proti tzv. rané červivosti. Použijeme buď Reldan 22, Mospilan 20 SP nebo SpinTor...
  • Pokud chceme mít dostatečnou úrodu u slivoní, musíme již při dokvétáníprovést rozhodující postřik k likvidaci pilatky švestkové a žluté! Zde je registrován k ošetření především přípravek Calypso 480 SC, který při aplikaci neškodí včelám. Zahrádkáři mohou letos naposledy tento přípravek použít pokud ho mají v zásobě. Nálet pilatek na slivoních lze zjistit vyvěšením bílých lepových desek do korun stromů.
  • V průběhuměsíce ošetřujeme dle potřeby ovocné dřeviny proti listovým mšicím (Pirimor 50 WG), jádroviny proti merám (SpinTor, Vertimec 1.8 SC) a jabloně proti vlnatce krvavé (Pirimor 50 WG nebo Mospilan 20 SC, vždy s přídavkem smáčedla). Přítomnost mer na stromech (na jabloních mera jabloňová, na hrušních zákeřnější mera skvrnitá) zjistíme pomocí poklepu na větve stromu. Po tomto manévru okřídlení jedinci odskakují z větví, chvíli poletují v okolí a znovu se usazují na strom. Listy napadených stromů jsou pokryté medovicí a později černěmi, listy na hrušních se posléze krabatí a odumírají. Plody jsou rzivé a stromy celkově chátrají.
  • U meruněk musíme sledovat již od začátku května, zda se u nich neobjeví při vlhkém a teplém počasí příznaky závažné houbové choroby hnědnutí listů meruňky.Pokud se po odkvětu meruněk vyskytne takovéto počasí, musíme stromy nejméně dvakrát až třikrát v intervalu 7–10 dnů ošetřit buď Dithanem DG Neotec nebo přípravkem Talent.
  • U révy vinné ve vývojové fázi 5–6 listůje vhodné provést první ošetření proti plísni révy a proti padlí révy. Obvykle na začátku sezony upřednostňujeme kontaktní, preventivně působící přípravky, především kombinaci Folpan 80 WG + Kumulus WG. Dříve používanou startovací kombinaci Kuprikolu 50 s přípravkem na bázi síry si ponecháváme až na závěrečný postřik révy vinné. Alternativně lze použít místo síry i kombinaci DMI fungicidů působících na padlí (např. Topas 100 EC nebo Talent) a místo Folpanu 80 WG proti plísni révové nově zaváděný kontaktní přípravek Antre 70 WG. Další tři kontaktní přípravky – Polyram WG, Dithane DG Neotec a Thiram Granuflo – jsou rizikové pro Typhlodromus pyriv révě vinné. Přípravek Folpan je ze všech kontaktních preventivně působících fungicidů nejvhoddnější, neboť zpevňuje pletiva a zvyšuje odolnost proti padlí, omezuje výskyt botrytiniové hniloby kvetenství (šedé hniloby) a naopak neomezuje populace dravého roztoče Typhlodromus pyri. V této době též začíná let první generace obalečů. Je třeba urychleně dokončit vyvěšení feromonových lapáků (Deltasop EA, LB) a zahájit sledování letu a eventuální kladení vajíček na květenství. Proti první generaci se ošetřují pouze významně ohrožené porosty při silném výskytu škůdců. Zpravidla i tak stačí pouze jedna aplikace. Většinou se pak ošetřuje 8–10 dnů po vrcholu letu ekologicky přijatelnými přípravky s larvicidním účinkem (Integro, Spintor) nebo pomocí biologického přípravku Lepinox Plus. Jde vlastně o Biobit XL s trojnásobně zvýšeným obsahem účinných látek-Bacilus thuringiensis (aplikace 3–5 dnů po vrcholu letu).
  • Na začátku kvetení jahodníkua poté za 7 dní provádíme zejména za deštivého počasí zpravidla dva postřiky proti šedé hnilobě jahod. Použijeme nejlépe nejprve Rovral Aquaflo a při dokvétání Teldor 500 SC. Teldor má velmi krátkou ochrannou lhůtu – pouze 3 dny, a proto se může dokonce použít ještě i k ošetření nazrávajících plodů. Smí se však použít maximálně dvakrát za vegetaci a samozřejmě nejpozději 3 dny před sklizní !

Vyseté a vysázené zeleniny jsou ohroženy výskytem plžů – slimáčků, slimáků a plzáků. Tito plži škodí nejvíce na jaře a na podzim. Z dostupných přípravků se používají např. přípravky Desimo Duo, Slimax a Metarex M, všechny mají účinnou látku metaldehyd. Tento je atraktivní pro slimáky, kteří ho přijímají jako potravu. Po jeho příjmu dojde k nadměrnému vytváření slizu a k následnému úhynu. Za nejméně toxický se považují přípravky s názvy Ferramol nebo Sluxx HPs obsahem fosforečnanu železitého. Je určen dokonce pro ekologickou produkci a nemá žádnou ochrannou lhůtu. Jde o granulovanou návnadu, která se aplikuje ručním rozhozem na povrch půdy mezi pěstované rostliny a kolem záhonků. Maximálně se může použít za vegetace 4x. Dále je možné použít k hubení slimáků dusíkaté vápno (Perlka). Aplikujeme 30 g na 1 m2, a to částečně zrána na provlhlou půdu, opět mezi řádky kulturních rostlin. Za suchého počasí se hubící účinek zlepší mírným zapravením dusíkatého vápna do půdy. Tato aplikace má pak kromě hubení slimáků i plevelohubný efekt, navíc je dusíkaté vápno i výborným dusíkatým hnojivem. V poslední době se zavádí biologický přípravek Nemaslug s živými makroorganismy, kde na inertním nosiči jsou parazitické hlístice. Jde o prášek rozpustný ve vodě, jímž se zalije místo, kde se pak parazitické hlístice rozmnoží. Ty potom vnikají do slimáků a plzáků a ničí je. Přípravek působí 6 týdnů. Zahrádkáři často s úspěchem používají laický způsob hubení plžů, když je lákají do sklenic, částečně naplněných pivem a zapuštěných do země.

Ochrana+rostlin+v+květnu+17.doc


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů